מהו רצון אלוהים?
רצון אלוהים כתוב לאורך כל הכתובים. דבר אלוהים מכיל את רצון אלוהים ואנחנו יכולים לראות כמה פסוקים שעוסקים במפורש במה הוא רצון אלוהים בחיים שלנו.
הוּא יָעַד אוֹתָנוּ לִהְיוֹת לוֹ לְבָנִים עַל-יְדֵי יֵשׁוּעַ הַמָּשִׁיחַ, כְּחֵפֶץ רְצוֹנוֹ
אפסים א׳ 5
קודם כל רצון אלוהים זה שנהיה בקשר אישי עם אלוהים הוא רוצה שנתקרב אליו, שנדע מי הוא ושתהיה לנו מערכת יחסים איתו, קשר של אב ובן. ברגע שאנחנו באמת מחוברים לאלוהים ואנחנו בקשר אישי איתו אנחנו נדע מהו רצון אלוהים בחיי היום יום שלנו.
וְאַל תִּדַּמּוּ לָעוֹלָם הַזֶּה, כִּי אִם הִשְׁתַּנּוּ עַל-יְדֵי הִתְחַדְּשׁוּת הַדַּעַת כְּדֵי שֶׁתַּבְחִינוּ מַהוּ רְצוֹן אֱלֹהִים, מַהוּ הַטּוֹב וְהָרָצוּי וְהַמֻּשְׁלָם בְּעֵינָיו.
רומים יב 2
מִשּׁוּם כָּךְ גַּם אָנוּ, מִיּוֹם שֶׁשָּׁמַעְנוּ אֶת זֹאת, אֵינֶנּוּ חֲדֵלִים לְהִתְפַּלֵּל בַּעַדְכֶם וּלְבַקֵּשׁ שֶׁתִּמָּלְאוּ דַּעַת רְצוֹנוֹ, בְּלִוְיַת כָּל חָכְמָה וּתְבוּנָה רוּחָנִית לְמַעַן תִּתְהַלְּכוּ כַּיָּאוּת לִפְנֵי הָאָדוֹן, כְּכָל חֶפְצוֹ, וּלְמַעַן תָּנִיבוּ פְּרִי בְּכָל מַעֲשֶׂה טוֹב וְתִגְדְּלוּ בְּדַעַת אֱלֹהִים"
קולוסים א 9-10
בנוסף רצון אלוהים הוא שנהיה שונים מהעולם הזה בהתנהגות שלנו וביחס שלנו כלפי הסביבה. הוא רוצה שנהיה דומים יותר אליו מאשר לאנשים בעולם. אלוהים רוצה שנתחדש בדעת, התחדשות זה בעצם תהליך שבו כאשר אנחנו קרובים אל אלוהים הקשר שלנו והידע שלנו גובר דרכו. הוא כל פעם משנה משהו בהבנה שלנו וממלא אותנו בדברים חדשים. כאשר אנחנו מלאים בדעת וחכמה של אלוהים אנחנו יכולים להבחין מהם הדברים שאלוהים רוצה שנעשה בחיים שלנו מול דברים שהוא לא רוצה שנעשה.
אֶלָּא הֱיוּ גַּם אַתֶּם קְדוֹשִׁים בְּכָל דַּרְכֵיכֶם כְּמוֹ שֶׁקָּדוֹשׁ הוּא אֲשֶׁר קָרָא אֶתְכֶם שֶׁהֲרֵי כָּתוּב, ״קְדֹשִׁים תִּהְיוּ כִּי קָדוֹשׁ אֲנִי״.
1 פטרוס א 15-16
לפי הפסוק הזה אנחנו רואים שאלוהים רוצה שנהיה קדושים אלוהים קידש אותנו והוא רוצה נלך ונתנהג כמו קדושים ונתרחק מרע ונעשה טוב.
ישנם גם את הדברים היום יומיים שאנחנו מנסים להבין מהו רצון אלוהים כמו מה ללמוד לאן להתגייס והרבה החלטות דומות שמלוות אותנו בחיים ולא רשום לנו עליהם בדבר אלוהים ולכן עלינו לחזור למטרה הראשונה והיא להיות בקשר אישי עם אלוהים כאשר אנחנו בקשר אישי עם אלוהים הוא כבר יכווין אותנו להחלטות הנכונות ברצון אלוהים.
אלוהים הוא אל אחד! המורכב משלושה ישויות, האב הבן ורוח הקודש. האם יש אחד שהוא יותר חשוב? אז מי יותר חשוב אמא או אבא?
עלינו להפריד בין היררכיה, סמכות לחשיבות! כי מי שיש לו את המילה האחרונה לאו דווקא אומר שהוא יותר חשוב, הוא פשוט בעל סמכות. אז בחזרה לשאלה האם יש מישהו שיותר חשוב באלוהות- לא אין אחד שיותר חשוב. כי שלושת הישויות הם אלוהים בפני עצמו, שלושתם נצחיים, בעלי מחשבה וכוח. ואין אחד שהוא פחות ערך! אפשר לראות את זה אפילו בדבריו של ישוע לתלמידיו רגע לפני שעלה השמיימה.
עַל כֵּן לְכוּ וַעֲשׂוּ אֶת כָּל הַגּוֹיִים לְתַלְמִידִים, הַטְבִּילוּ אוֹתָם לְשֵׁם הָאָב וְהַבֵּן וְרוּחַ הַקֺּדֶשׁ כל אחד מהם
מתי כח 19
מוזכר פה בנפרד, אך גם כולם מחזיקים שם אחד מוזכרים "בנשימה אחת"!
כל אחד מהישויות של אלוהים ממלא גם תפקיד בתהליך הישועה שלנו, יש עבודה מיוחדת לכל אחד ובאותו זמן מאוחדת כחלק מתמונה שלמה. כמו שכתוב:
דַּרְכּוֹ יֵשׁ לָכֶם וְלָנוּ גִּישָׁה בְּרוּחַ אַחַת אֶל הָאָב. דרך הפדות, המוות של ישוע — יש לנו גישה ברוח אלוהים, להתקרב ולפנות לאלוהים האב!
אפסים ב 18
האם יש בו מצב שבו אנחנו מהללים יותר את ישוע יותר מהאב? או ההיפך?
מה שמוביל לחלק השני של השאלה, אז בעיקרון לא אמור להיות ישות שאנחנו מהללים יותר כי הם אחד. אבל אולי אנחנו בתור בני אדם פשוט עושים את ההגדרה הזו בראש, אולי זו הרגשה אישית? שוב נחזור לדוגמא של ההורים : אני לא מודה לאבא על כך שהניק אותי! אלא לאימא. אבל שוב זה לא אומר שלאבא לא הייתה חשיבות או אהבה בתקופה זו בחיי.
לכל אחד מהישויות יש את התפקיד שלו, את מה שהוא עשה למעננו. ומן הסתם שיש להודות ולהלל בהתאם לפועל. כלומר מודים לאב על תכנית הישועה שהוא בחר לשלוח את בנו. מודים לישוע על כך שהוא בא לעולם למות עבורנו! מודים לרוח הקודש ששוכן בנו ופועל לשנות אותנו כל יום לצלמו של ישוע.
עלינו להבין שבתוך מערכת היחסים הקיימת באלוהים יש הדדיות בכל מה שקשור לקבלת כבוד — האב מתכבד בבן, והבן מתכבד באב.
כְּדֵי שֶׁהַכֺּל יְכַבְּדוּ אֶת הַבֵּן כְּמוֹ שֶׁמְּכַבְּדִים אֶת הָאָב. אמִי שֶׁאֵינוֹ מְכַבֵּד אֶת הַבֵּן, אֵינוֹ מְכַבֵּד אֶת הָאָב אֲשֶׁר שָׁלַח אוֹתוֹ.
יוחנן ה 23
עָנָה יֵשׁוּעַ: אִם אֲנִי נוֹתֵן כָּבוֹד לְעַצְמִי, כְּבוֹדִי אֵין בּוֹ כְּלוּם. אָבִי, אֲשֶׁר אַתֶּם אוֹמְרִים עָלָיו ׳הוּא אֱלֹהֵינוּ׳, הוּא הַמְכַבֵּד אוֹתִי.
יוחנן ח 54
זֺאת דִבֵּר יֵשׁוּעַ. לְאַחַר מִכֵּן נָשָׂא אֶת עֵינָיו הַשָּׁמַיְמָה וְאָמַר: ״אָבִי, בָּאָה הַשָּׁעָה. פָּאֵר נָא אֶת בִּנְךָ בַּכָּבוֹד לְמַעַן יְפָאֵר הַבֵּן אוֹתְךָ״.
יוחנן יז 1
לפאר את האב? מה שמוביל לעניין בתפילת ישוע ביוחנן י״ז — מקטע זה אפשר לראות בבירור את תפקידו של ישוע, ולמה הוא עושה את מה שהוא עושה. הוא בא להעיד על האב, שכולם יכירו אותו את אלוהיי האמת — ואת שליחו (יוחנן יז 3). זהו עניין שישוע חוזר עליו כל הזמן שהוא היה פה בארץ — הוא בא לעשות את רצון אביו, שולחו. הוא בא להעיד ולפאר אותו.
ישוע מתפלל אל האב, אבל האב לא מתפלל אל ישוע, אף פעם. מדוע?
יש פה שני דברים:
- עניין הסמכות- אלוהים האב הוא המספק, מכווין, מצווה, מתכנן, השולח (יוחנן ד 34)
- ישוע בא בבשר- חלק מהמהות האנושית של ישוע בעולם שכללה סבל, עייפות, רעב, בכי, חוסר ידיעה ותלות באלוהים ובתכניתו! (מתי כד 36)
ועל כן ההיגיון והצורך של ישוע להתפלל אל האב, והוא הראה כמה שזה היה חשוב לו. עלינו לזכור שהיה בניהם שיח פתוח, דיבור- מושלם, הרמוני. אלוהים דיבר לישוע וישוע דיבר אל אלוהים.הפסוק הבא מראה לנו בצורה ברורה את התלות של ישוע באב, ועניין הכבוד.
וְעַתָּה נִבְהֲלָה נַפְשִׁי, וַאֲנִי מָה אֺמַר ׳אָבִי, הַצִּילֵנִי מִן הַשָּׁעָה הַזֺּאת׳? אַדְּרַבָּא, הֲרֵי לְשֵׁם כָּךְ בָּאתִי לַשָּׁעָה הַזֺּאת. ״אבי, פָּאֵר אֶת שִׁמְךָ!״ אז יצא קוֹל מִן הַשָּׁמַיִם ואמר: ״כְּבָר פֵּאַרְתִּי וְשׁוּב אֲפָאֵר״.
יוחנן יב 27-28
לסיכום עלינו להבין נקודה ממש חשובה. מימד הציות לא מראה על חשיבות אלא על אהבה ובחירה להיכנע. ישוע מעיד על עצמו:
אֶלָּא שֶׁיֵּדַע הָעוֹלָם כִּי אוֹהֵב אֲנִי אֶת הָאָב וּכְפִי שֶׁצִּוַּנִי הָאָב כֵּן אֲנִי עוֹשֶׂה...
יוחנן יד 31
שכל מה שהוא עושה נובע מתוך מערכת היחסים שיש בינו לבין האב, כלומר מתוך האהבה. זה דומה שוב לדוגמא שאולי קצת קשה לנו גם להבין אותה המערכת יחסים בין שני בני זוג , גבר ואישה. הם בני אדם עם מערכת חשיבה, וכוח אך בתוך המערכת הזו האישה בוחרת לציית ולהיכנע לגבר מתוך אהבה !! לא כי היא פחותת ערך ממנו.
לפי דבריו של ישוע — פסוק לסיום שמסכם את ההדדיות שבמערכת היחסים.
אָמֵן אָמֵן אֲנִי אוֹמֵר לָכֶם, הַמְקַבֵּל אֶת מִי שֶׁאֶשְׁלַח מְקַבֵּל אוֹתִי, וְהַמְקַבֵּל אוֹתִי מְקַבֵּל אֶת שׁוֹלְחִי.
יוחנן ג 20
אם לא מאמינים מתפללים אלוהים עדיין מקשיב להם למרות שהם לא באים דרך ישוע?
קודם כל עלינו לשאול את עצמנו מה זאת הגישה הזאת שקיבלנו ? מה זה אומר גישה לאב?
עַל כֵּן לְאַחַר שֶׁהֻצְדַּקְנוּ עַל-סְמַךְ אֱמוּנָה יֵשׁ לָנוּ שָׁלוֹם עִם אֱלֹהִים הוֹדוֹת לַאֲדוֹנֵנוּ יֵשׁוּעַ הַמָּשִׁיחַ. דַּרְכּוֹ יֵשׁ לָנוּ גַּם גִּישָׁה, בְּאֶמְצָעוּת אֱמוּנָה, לַחֶסֶד הַזֶּה שֶׁאָנוּ עוֹמְדִים בּוֹ (ישעיהו נ״ג ה׳), וְאָנוּ מִתְהַלְּלִים בַּתִּקְוָה אֶל כְּבוֹד אֱלֹהִים.
רומים ה 1-2
הגישה הזאת היא בעצם כניסה למלכות אלוהים! חיי נצח וקשר אישי עם אלוהים! דרך הגישה הזאת קיבלנו מעמד של בנים.
הֲרֵי לֹא קִבַּלְתֶּם רוּחַ שֶׁל עַבְדוּת לַחֲזֹר אֶל הַפַּחַד, אֶלָּא קִבַּלְתֶּם רוּחַ הַמַּקְנָה מַעֲמָד שֶׁל בָּנִים, וּבְרוּחַ זֹאת אָנוּ קוֹרְאִים "אַבָּא, אָבִינוּ". הָרוּחַ עַצְמָהּ מְעִידָה יַחַד עִם רוּחֵנוּ שֶׁבָּנִים לֵאלֹהִים אָנוּ וְאִם בָּנִים, אֲזַי יוֹרְשִׁים: יוֹרְשֵׁי נַחֲלַת אֱלֹהִים וְגַם יוֹרְשִׁים הַשֻּׁתָּפִים לַמָּשִׁיחַ, שֶׁכֵּן סוֹבְלִים אָנוּ עִמּוֹ כְּדֵי שֶׁגַּם נִזְכֶּה לְכָבוֹד עִמּוֹ.
רומים ח 15-17
אנחנו מסתכלים על הגישה הזאת בצורה לא נכונה זה שקיבלתי גישה לאלוהים לא אומר שעד אותו רגע אלוהים לא ראה ולא שמע אותי. אלא שעכשיו אנחנו שותפים במלכות אלוהים ואנחנו מקבלים מעמד מיוחד בנים לאלוהים מעמד שהוא מובטח למאמינים אנחנו זוכים לקשר אישי ויש לנו בטחון שאלוהים אכן שומע לנו ויש לו תוכנית עבורנו.
וּבִטְחוֹנֵנוּ בּוֹ שֶׁאִם נְבַקֵּשׁ דָּבָר כִּרְצוֹנוֹ יִשְׁמַע אוֹתָנוּ. וְאִם יוֹדְעִים אָנוּ שֶׁהוּא שׁוֹמֵעַ אוֹתָנוּ בְּכָל אֲשֶׁר נְבַקֵּשׁ, יוֹדְעִים אָנוּ כִּי הַמִּשְׁאָלוֹת שֶׁבִּקַּשְׁנוּ מִמֶּנּוּ נִתָּנוֹת לָנוּ.
הראשונה ליוחנן ה׳ 14-15
זה שלנו יש גישה פתוחה לאלוהים בגלל המעמד שקיבלנו בתור בנים לאלוהים לא אומר שהאנשים שלא מאמינים לא יכולים להתפלל לאלוהים. תחשבו על אבא או אמא שלכם כאשר אתם תבקשו משהו הם יתייחסו אליכם ברצינות לעומת מישהו מהרחוב שמבקש משהו הם ישמעו אותו ויכולים לענות לו ואפילו לעזור לו אבל אין שם קשר אמיתי בתור הילדים שלהם יש לכם מערכת יחסים מיוחדת איתם לעומת זרים.
אִישׁ הָיָה בְּקֵיסַרְיָה, קוֹרְנֶלְיוֹס שְׁמוֹ, שַׂר מֵאָה מִן הַגְּדוּד הַנִּקְרָא הָאִיטַלְקִי; חָסִיד הָיָה וִירֵא אֱלֹהִים הוּא וְכָל בֵּיתוֹ, וְגוֹמֵל חֲסָדִים רַבִּים לָעָם וּמִתְפַּלֵּל בְּכָל עֵת. בְּאַחַד הַיָּמִים, סָמוּךְ לְשָׁעָה שָׁלוֹשׁ אַחֲרֵי הַצָּהֳרַיִם, רָאָה מַרְאֶה בָּרוּר: מַלְאַךְ אֱלֹהִים בָּא אֵלָיו וְאוֹמֵר לוֹ, "קוֹרְנֶלְיוֹס!"כְּשֶׁהִבִּיט בּוֹ נִתְמַלֵּא פַּחַד וְאָמַר: "מַה זֶּה, אֲדוֹנִי?" הֵשִׁיב לוֹ הַמַּלְאָךְ: "תְּפִלּוֹתֶיךָ וצִדְקוֹתֶיךָ עָלוּ לְזִכָּרוֹן לִפְנֵי הָאֱלֹהִים. וְעַכְשָׁו שְׁלַח אֲנָשִׁים לְיָפוֹ וּקְרָא לְשִׁמְעוֹן הַמְכֻנֶּה כֵּיפָא.
מעשי השליחים י׳ 1-6
קורנליוס היה גוי בהמשך שמעון כיפא ראה את הסירה עם החיות הטמאות ושמעון מגיע לבית של קורנליוס וכיפא מבשר לו ולמשפחה שלו על ישוע, מה שהוא עשה הניסים ועל כך שישוע מת וקם לתחייה לאחר מכן רוח הקודש צולחת עליהם. ולאחר מכן השליחים ועוד כמה אנשים יהודים התחילו להתווכח איתו על כך שהוא אכל אצל גויים ואז כיפא סיפר להם מה קרה…
נמשיך לפרק יא הוּא סִפֵּר לָנוּ שֶׁרָאָה אֶת הַמַּלְאָךְ בְּבֵיתוֹ, עוֹמֵד וְאוֹמֵר:
שְׁלַח אֶל יָפוֹ וּקְרָא לְשִׁמְעוֹן הַמְכֻנֶּה כֵּיפָא. הוּא יְדַבֵּר אֵלֶיךָ דְּבָרִים אֲשֶׁר תִּוָּשַׁע בָּהֶם אַתָּה וְכָל בֵּיתְךָ. כַּאֲשֶׁר הִתְחַלְתִּי לְדַבֵּר צָלְחָה עֲלֵיהֶם רוּחַ הַקֹּדֶשׁ כְּמוֹ שֶׁצָּלְחָה עָלֵינוּ בַּתְּחִלָּה.
במעשי השליחים יא 14-15
קורנליוס היה לא מאמין והתפלל אלוהים שמע אותו ואפילו שלח מלאך אליו וכל זה כשהוא עדיין לא קיבל את ישוע ושמע את הבשורה! אלוהים שמע את זעקת בני ישראל בעבדות, הוא שמע את בני ישראל בתקופת השופטים כל פעם שחזרו בתשובה ועוד... כאשר ישוע היה פה הוא שמע את כל הזעקות של האנשים שסבלו ורצו רפואה למרות שהם עדיין לא האמינו בו!
צריך לזכור אלוהים אוהב את כל בני האדם ״כי כה אהב אלוהים את העולם...״. העולם מאמינים ולא מאמינים כאחד אלוהים ברא את כל בני האדם והוא רוצה שבני האדם ייוושעו הוא כל כך רוצה את זה שהוא נתן את ישוע כדי שכמה שיותר לא ילכו לאבדון!
הוא לא בורא אנשים וזורק אותם בעולם בלי דרך להינצל צריך לזכור שאלוהים הוא ריבון ובסופו של דבר הוא מחליט והוא גם יכול להחליט להקשיב וגם לא להקשיב במצבים מסוימים (דברים א׳ 45) הוא יכול ולענות ולא לענות הוא יכול לתת ולא לתת הכל לפי רצונו.
מהו רצון אלוהים?
רצון אלוהים כתוב לאורך כל הכתובים. דבר אלוהים מכיל את רצון אלוהים ואנחנו יכולים לראות כמה פסוקים שעוסקים במפורש במה הוא רצון אלוהים בחיים שלנו.
הוּא יָעַד אוֹתָנוּ לִהְיוֹת לוֹ לְבָנִים עַל-יְדֵי יֵשׁוּעַ הַמָּשִׁיחַ, כְּחֵפֶץ רְצוֹנוֹ
אפסים א׳ 5
קודם כל רצון אלוהים זה שנהיה בקשר אישי עם אלוהים הוא רוצה שנתקרב אליו, שנדע מי הוא ושתהיה לנו מערכת יחסים איתו, קשר של אב ובן. ברגע שאנחנו באמת מחוברים לאלוהים ואנחנו בקשר אישי איתו אנחנו נדע מהו רצון אלוהים בחיי היום יום שלנו.
וְאַל תִּדַּמּוּ לָעוֹלָם הַזֶּה, כִּי אִם הִשְׁתַּנּוּ עַל-יְדֵי הִתְחַדְּשׁוּת הַדַּעַת כְּדֵי שֶׁתַּבְחִינוּ מַהוּ רְצוֹן אֱלֹהִים, מַהוּ הַטּוֹב וְהָרָצוּי וְהַמֻּשְׁלָם בְּעֵינָיו.
רומים יב 2
מִשּׁוּם כָּךְ גַּם אָנוּ, מִיּוֹם שֶׁשָּׁמַעְנוּ אֶת זֹאת, אֵינֶנּוּ חֲדֵלִים לְהִתְפַּלֵּל בַּעַדְכֶם וּלְבַקֵּשׁ שֶׁתִּמָּלְאוּ דַּעַת רְצוֹנוֹ, בְּלִוְיַת כָּל חָכְמָה וּתְבוּנָה רוּחָנִית לְמַעַן תִּתְהַלְּכוּ כַּיָּאוּת לִפְנֵי הָאָדוֹן, כְּכָל חֶפְצוֹ, וּלְמַעַן תָּנִיבוּ פְּרִי בְּכָל מַעֲשֶׂה טוֹב וְתִגְדְּלוּ בְּדַעַת אֱלֹהִים"
קולוסים א 9-10
בנוסף רצון אלוהים הוא שנהיה שונים מהעולם הזה בהתנהגות שלנו וביחס שלנו כלפי הסביבה. הוא רוצה שנהיה דומים יותר אליו מאשר לאנשים בעולם. אלוהים רוצה שנתחדש בדעת, התחדשות זה בעצם תהליך שבו כאשר אנחנו קרובים אל אלוהים הקשר שלנו והידע שלנו גובר דרכו. הוא כל פעם משנה משהו בהבנה שלנו וממלא אותנו בדברים חדשים. כאשר אנחנו מלאים בדעת וחכמה של אלוהים אנחנו יכולים להבחין מהם הדברים שאלוהים רוצה שנעשה בחיים שלנו מול דברים שהוא לא רוצה שנעשה.
אֶלָּא הֱיוּ גַּם אַתֶּם קְדוֹשִׁים בְּכָל דַּרְכֵיכֶם כְּמוֹ שֶׁקָּדוֹשׁ הוּא אֲשֶׁר קָרָא אֶתְכֶם שֶׁהֲרֵי כָּתוּב, ״קְדֹשִׁים תִּהְיוּ כִּי קָדוֹשׁ אֲנִי״.
1 פטרוס א 15-16
לפי הפסוק הזה אנחנו רואים שאלוהים רוצה שנהיה קדושים אלוהים קידש אותנו והוא רוצה נלך ונתנהג כמו קדושים ונתרחק מרע ונעשה טוב.
ישנם גם את הדברים היום יומיים שאנחנו מנסים להבין מהו רצון אלוהים כמו מה ללמוד לאן להתגייס והרבה החלטות דומות שמלוות אותנו בחיים ולא רשום לנו עליהם בדבר אלוהים ולכן עלינו לחזור למטרה הראשונה והיא להיות בקשר אישי עם אלוהים כאשר אנחנו בקשר אישי עם אלוהים הוא כבר יכווין אותנו להחלטות הנכונות ברצון אלוהים.
אלוהים הוא אל אחד! המורכב משלושה ישויות, האב הבן ורוח הקודש. האם יש אחד שהוא יותר חשוב? אז מי יותר חשוב אמא או אבא?
עלינו להפריד בין היררכיה, סמכות לחשיבות! כי מי שיש לו את המילה האחרונה לאו דווקא אומר שהוא יותר חשוב, הוא פשוט בעל סמכות. אז בחזרה לשאלה האם יש מישהו שיותר חשוב באלוהות- לא אין אחד שיותר חשוב. כי שלושת הישויות הם אלוהים בפני עצמו, שלושתם נצחיים, בעלי מחשבה וכוח. ואין אחד שהוא פחות ערך! אפשר לראות את זה אפילו בדבריו של ישוע לתלמידיו רגע לפני שעלה השמיימה.
עַל כֵּן לְכוּ וַעֲשׂוּ אֶת כָּל הַגּוֹיִים לְתַלְמִידִים, הַטְבִּילוּ אוֹתָם לְשֵׁם הָאָב וְהַבֵּן וְרוּחַ הַקֺּדֶשׁ כל אחד מהם
מתי כח 19
מוזכר פה בנפרד, אך גם כולם מחזיקים שם אחד מוזכרים "בנשימה אחת"!
כל אחד מהישויות של אלוהים ממלא גם תפקיד בתהליך הישועה שלנו, יש עבודה מיוחדת לכל אחד ובאותו זמן מאוחדת כחלק מתמונה שלמה. כמו שכתוב:
דַּרְכּוֹ יֵשׁ לָכֶם וְלָנוּ גִּישָׁה בְּרוּחַ אַחַת אֶל הָאָב. דרך הפדות, המוות של ישוע — יש לנו גישה ברוח אלוהים, להתקרב ולפנות לאלוהים האב!
אפסים ב 18
האם יש בו מצב שבו אנחנו מהללים יותר את ישוע יותר מהאב? או ההיפך?
מה שמוביל לחלק השני של השאלה, אז בעיקרון לא אמור להיות ישות שאנחנו מהללים יותר כי הם אחד. אבל אולי אנחנו בתור בני אדם פשוט עושים את ההגדרה הזו בראש, אולי זו הרגשה אישית? שוב נחזור לדוגמא של ההורים : אני לא מודה לאבא על כך שהניק אותי! אלא לאימא. אבל שוב זה לא אומר שלאבא לא הייתה חשיבות או אהבה בתקופה זו בחיי.
לכל אחד מהישויות יש את התפקיד שלו, את מה שהוא עשה למעננו. ומן הסתם שיש להודות ולהלל בהתאם לפועל. כלומר מודים לאב על תכנית הישועה שהוא בחר לשלוח את בנו. מודים לישוע על כך שהוא בא לעולם למות עבורנו! מודים לרוח הקודש ששוכן בנו ופועל לשנות אותנו כל יום לצלמו של ישוע.
עלינו להבין שבתוך מערכת היחסים הקיימת באלוהים יש הדדיות בכל מה שקשור לקבלת כבוד — האב מתכבד בבן, והבן מתכבד באב.
כְּדֵי שֶׁהַכֺּל יְכַבְּדוּ אֶת הַבֵּן כְּמוֹ שֶׁמְּכַבְּדִים אֶת הָאָב. אמִי שֶׁאֵינוֹ מְכַבֵּד אֶת הַבֵּן, אֵינוֹ מְכַבֵּד אֶת הָאָב אֲשֶׁר שָׁלַח אוֹתוֹ.
יוחנן ה 23
עָנָה יֵשׁוּעַ: אִם אֲנִי נוֹתֵן כָּבוֹד לְעַצְמִי, כְּבוֹדִי אֵין בּוֹ כְּלוּם. אָבִי, אֲשֶׁר אַתֶּם אוֹמְרִים עָלָיו ׳הוּא אֱלֹהֵינוּ׳, הוּא הַמְכַבֵּד אוֹתִי.
יוחנן ח 54
זֺאת דִבֵּר יֵשׁוּעַ. לְאַחַר מִכֵּן נָשָׂא אֶת עֵינָיו הַשָּׁמַיְמָה וְאָמַר: ״אָבִי, בָּאָה הַשָּׁעָה. פָּאֵר נָא אֶת בִּנְךָ בַּכָּבוֹד לְמַעַן יְפָאֵר הַבֵּן אוֹתְךָ״.
יוחנן יז 1
לפאר את האב? מה שמוביל לעניין בתפילת ישוע ביוחנן י״ז — מקטע זה אפשר לראות בבירור את תפקידו של ישוע, ולמה הוא עושה את מה שהוא עושה. הוא בא להעיד על האב, שכולם יכירו אותו את אלוהיי האמת — ואת שליחו (יוחנן יז 3). זהו עניין שישוע חוזר עליו כל הזמן שהוא היה פה בארץ — הוא בא לעשות את רצון אביו, שולחו. הוא בא להעיד ולפאר אותו.
ישוע מתפלל אל האב, אבל האב לא מתפלל אל ישוע, אף פעם. מדוע?
יש פה שני דברים:
- עניין הסמכות- אלוהים האב הוא המספק, מכווין, מצווה, מתכנן, השולח (יוחנן ד 34)
- ישוע בא בבשר- חלק מהמהות האנושית של ישוע בעולם שכללה סבל, עייפות, רעב, בכי, חוסר ידיעה ותלות באלוהים ובתכניתו! (מתי כד 36)
ועל כן ההיגיון והצורך של ישוע להתפלל אל האב, והוא הראה כמה שזה היה חשוב לו. עלינו לזכור שהיה בניהם שיח פתוח, דיבור- מושלם, הרמוני. אלוהים דיבר לישוע וישוע דיבר אל אלוהים.הפסוק הבא מראה לנו בצורה ברורה את התלות של ישוע באב, ועניין הכבוד.
וְעַתָּה נִבְהֲלָה נַפְשִׁי, וַאֲנִי מָה אֺמַר ׳אָבִי, הַצִּילֵנִי מִן הַשָּׁעָה הַזֺּאת׳? אַדְּרַבָּא, הֲרֵי לְשֵׁם כָּךְ בָּאתִי לַשָּׁעָה הַזֺּאת. ״אָבִי, פָּאֵר אֶת שִׁמְךָ!״ אָז יָצָא קוֹל מִן הַשָּׁמַיִם וְאָמַר: ״כְּבָר פֵּאַרְתִּי וְשׁוּב אֲפָאֵר״.
יוחנן יב 27-28
לסיכום עלינו להבין נקודה ממש חשובה. מימד הציות לא מראה על חשיבות אלא על אהבה ובחירה להיכנע. ישוע מעיד על עצמו:
אֶלָּא שֶׁיֵּדַע הָעוֹלָם כִּי אוֹהֵב אֲנִי אֶת הָאָב וּכְפִי שֶׁצִּוַּנִי הָאָב כֵּן אֲנִי עוֹשֶׂה...
יוחנן יד 31
שכל מה שהוא עושה נובע מתוך מערכת היחסים שיש בינו לבין האב, כלומר מתוך האהבה. זה דומה שוב לדוגמא שאולי קצת קשה לנו גם להבין אותה המערכת יחסים בין שני בני זוג , גבר ואישה. הם בני אדם עם מערכת חשיבה, וכוח אך בתוך המערכת הזו האישה בוחרת לציית ולהיכנע לגבר מתוך אהבה !! לא כי היא פחותת ערך ממנו.
לפי דבריו של ישוע — פסוק לסיום שמסכם את ההדדיות שבמערכת היחסים.
אָמֵן אָמֵן אֲנִי אוֹמֵר לָכֶם, הַמְקַבֵּל אֶת מִי שֶׁאֶשְׁלַח מְקַבֵּל אוֹתִי, וְהַמְקַבֵּל אוֹתִי מְקַבֵּל אֶת שׁוֹלְחִי.
יוחנן ג 20
אם לא מאמינים מתפללים אלוהים עדיין מקשיב להם למרות שהם לא באים דרך ישוע?
קודם כל עלינו לשאול את עצמנו מה זאת הגישה הזאת שקיבלנו ? מה זה אומר גישה לאב?
עַל כֵּן לְאַחַר שֶׁהֻצְדַּקְנוּ עַל-סְמַךְ אֱמוּנָה יֵשׁ לָנוּ שָׁלוֹם עִם אֱלֹהִים הוֹדוֹת לַאֲדוֹנֵנוּ יֵשׁוּעַ הַמָּשִׁיחַ. דַּרְכּוֹ יֵשׁ לָנוּ גַּם גִּישָׁה, בְּאֶמְצָעוּת אֱמוּנָה, לַחֶסֶד הַזֶּה שֶׁאָנוּ עוֹמְדִים בּוֹ (ישעיהו נ״ג ה׳), וְאָנוּ מִתְהַלְּלִים בַּתִּקְוָה אֶל כְּבוֹד אֱלֹהִים.
רומים ה 1-2
הגישה הזאת היא בעצם כניסה למלכות אלוהים! חיי נצח וקשר אישי עם אלוהים! דרך הגישה הזאת קיבלנו מעמד של בנים.
הֲרֵי לֹא קִבַּלְתֶּם רוּחַ שֶׁל עַבְדוּת לַחֲזֹר אֶל הַפַּחַד, אֶלָּא קִבַּלְתֶּם רוּחַ הַמַּקְנָה מַעֲמָד שֶׁל בָּנִים, וּבְרוּחַ זֹאת אָנוּ קוֹרְאִים ״אַבָּא, אָבִינוּ״. הָרוּחַ עַצְמָהּ מְעִידָה יַחַד עִם רוּחֵנוּ שֶׁבָּנִים לֵאלֹהִים אָנוּ וְאִם בָּנִים, אֲזַי יוֹרְשִׁים: יוֹרְשֵׁי נַחֲלַת אֱלֹהִים וְגַם יוֹרְשִׁים הַשֻּׁתָּפִים לַמָּשִׁיחַ, שֶׁכֵּן סוֹבְלִים אָנוּ עִמּוֹ כְּדֵי שֶׁגַּם נִזְכֶּה לְכָבוֹד עִמּוֹ.
רומים ח 15-17
אנחנו מסתכלים על הגישה הזאת בצורה לא נכונה זה שקיבלתי גישה לאלוהים לא אומר שעד אותו רגע אלוהים לא ראה ולא שמע אותי. אלא שעכשיו אנחנו שותפים במלכות אלוהים ואנחנו מקבלים מעמד מיוחד בנים לאלוהים מעמד שהוא מובטח למאמינים אנחנו זוכים לקשר אישי ויש לנו בטחון שאלוהים אכן שומע לנו ויש לו תוכנית עבורנו.
וּבִטְחוֹנֵנוּ בּוֹ שֶׁאִם נְבַקֵּשׁ דָּבָר כִּרְצוֹנוֹ יִשְׁמַע אוֹתָנוּ. וְאִם יוֹדְעִים אָנוּ שֶׁהוּא שׁוֹמֵעַ אוֹתָנוּ בְּכָל אֲשֶׁר נְבַקֵּשׁ, יוֹדְעִים אָנוּ כִּי הַמִּשְׁאָלוֹת שֶׁבִּקַּשְׁנוּ מִמֶּנּוּ נִתָּנוֹת לָנוּ.
הראשונה ליוחנן ה׳ 14-15
זה שלנו יש גישה פתוחה לאלוהים בגלל המעמד שקיבלנו בתור בנים לאלוהים לא אומר שהאנשים שלא מאמינים לא יכולים להתפלל לאלוהים. תחשבו על אבא או אמא שלכם כאשר אתם תבקשו משהו הם יתייחסו אליכם ברצינות לעומת מישהו מהרחוב שמבקש משהו הם ישמעו אותו ויכולים לענות לו ואפילו לעזור לו אבל אין שם קשר אמיתי בתור הילדים שלהם יש לכם מערכת יחסים מיוחדת איתם לעומת זרים.
אִישׁ הָיָה בְּקֵיסַרְיָה, קוֹרְנֶלְיוֹס שְׁמוֹ, שַׂר מֵאָה מִן הַגְּדוּד הַנִּקְרָא הָאִיטַלְקִי; חָסִיד הָיָה וִירֵא אֱלֹהִים הוּא וְכָל בֵּיתוֹ, וְגוֹמֵל חֲסָדִים רַבִּים לָעָם וּמִתְפַּלֵּל בְּכָל עֵת. בְּאַחַד הַיָּמִים, סָמוּךְ לְשָׁעָה שָׁלוֹשׁ אַחֲרֵי הַצָּהֳרַיִם, רָאָה מַרְאֶה בָּרוּר: מַלְאַךְ אֱלֹהִים בָּא אֵלָיו וְאוֹמֵר לוֹ, ״קוֹרְנֶלְיוֹס!״ כְּשֶׁהִבִּיט בּוֹ נִתְמַלֵּא פַּחַד וְאָמַר: ״מַה זֶּה, אֲדוֹנִי?״ הֵשִׁיב לוֹ הַמַּלְאָךְ: ״תְּפִלּוֹתֶיךָ וצִדְקוֹתֶיךָ עָלוּ לְזִכָּרוֹן לִפְנֵי הָאֱלֹהִים. וְעַכְשָׁו שְׁלַח אֲנָשִׁים לְיָפוֹ וּקְרָא לְשִׁמְעוֹן הַמְכֻנֶּה כֵּיפָא״.
מעשי השליחים י׳ 1-6
קורנליוס היה גוי בהמשך שמעון כיפא ראה את הסירה עם החיות הטמאות ושמעון מגיע לבית של קורנליוס וכיפא מבשר לו ולמשפחה שלו על ישוע, מה שהוא עשה הניסים ועל כך שישוע מת וקם לתחייה לאחר מכן רוח הקודש צולחת עליהם. ולאחר מכן השליחים ועוד כמה אנשים יהודים התחילו להתווכח איתו על כך שהוא אכל אצל גויים ואז כיפא סיפר להם מה קרה…
נמשיך לפרק יא הוּא סִפֵּר לָנוּ שֶׁרָאָה אֶת הַמַּלְאָךְ בְּבֵיתוֹ, עוֹמֵד וְאוֹמֵר:
שְׁלַח אֶל יָפוֹ וּקְרָא לְשִׁמְעוֹן הַמְכֻנֶּה כֵּיפָא. הוּא יְדַבֵּר אֵלֶיךָ דְּבָרִים אֲשֶׁר תִּוָּשַׁע בָּהֶם אַתָּה וְכָל בֵּיתְךָ. כַּאֲשֶׁר הִתְחַלְתִּי לְדַבֵּר צָלְחָה עֲלֵיהֶם רוּחַ הַקֹּדֶשׁ כְּמוֹ שֶׁצָּלְחָה עָלֵינוּ בַּתְּחִלָּה.
במעשי השליחים יא 14-15
קורנליוס היה לא מאמין והתפלל אלוהים שמע אותו ואפילו שלח מלאך אליו וכל זה כשהוא עדיין לא קיבל את ישוע ושמע את הבשורה! אלוהים שמע את זעקת בני ישראל בעבדות, הוא שמע את בני ישראל בתקופת השופטים כל פעם שחזרו בתשובה ועוד... כאשר ישוע היה פה הוא שמע את כל הזעקות של האנשים שסבלו ורצו רפואה למרות שהם עדיין לא האמינו בו!
צריך לזכור אלוהים אוהב את כל בני האדם ״כי כה אהב אלוהים את העולם...״. העולם מאמינים ולא מאמינים כאחד אלוהים ברא את כל בני האדם והוא רוצה שבני האדם ייוושעו הוא כל כך רוצה את זה שהוא נתן את ישוע כדי שכמה שיותר לא ילכו לאבדון!
הוא לא בורא אנשים וזורק אותם בעולם בלי דרך להינצל צריך לזכור שאלוהים הוא ריבון ובסופו של דבר הוא מחליט והוא גם יכול להחליט להקשיב וגם לא להקשיב במצבים מסוימים (דברים א׳ 45) הוא יכול ולענות ולא לענות הוא יכול לתת ולא לתת הכל לפי רצונו.